Et Fiyatları Üzerine Açıklamalar
Bir televizyon programında et fiyatlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son dönemdeki fiyat değişimlerinin sebebini tartıştı. Bakan Yumaklı, “Bundan 2-2,5 ay önce tüm televizyon ekranları kasap reyonu gibiydi. Ancak yürütülen faaliyetlerimiz zamanla etkisini gösterdi” ifadelerini kullandı.
Bakan, karkas et fiyatlarının başlangıçta 380-400 TL’ye kadar yükseldiğini, günümüzde ise 320 TL bandına gerilediğini belirtti. Ancak bu fiyat düşüşünün, kasap ve marketlerdeki fiyatlara yansımadığını vurgulayarak, “O davranış biçimi hâlâ hafızalarda taze” dedi.
Et fiyatlarındaki artışların, döviz kurlarındaki dalgalanmalarla mı ilgili olduğu yönündeki sorulara yanıt veren Yumaklı, “Farklı dinamikler var. İşçilik maliyetimiz arttı, bu yüzden fiyatları indirmiyoruz’ diyorlar. Tamam, çıkarmasınlar da… ” şeklinde konuştu.
Bakan Yumaklı, ayrıca 2023 Şubat ayında meydana gelen büyük depremin ardından karkas ette 30 TL’lik bir artış yaşandığını ve bunun gerekçesinin yeterince açıklanmadığını ifade etti. “2023 Şubat ayında, deprem olayının 1. günü ve 3. günü arasında karkas ette 30 TL artış oldu. Peki, ne gibi bir gerekçe olabilir? Bu, her sebebi kazanca dönüştürme anlayışıdır” diyerek konuyu derinlemesine ele aldı.
Yumaklı, “Defalarca dile getirdik, bu durum normal bir şey değildi ve kesinlikle müdahale gerektiriyordu. Eğer bu şekilde devam ederseniz, üreticinin de kazanamadığını göz önünde bulundurmalısınız, gereğini yaparız.” şeklinde uyarılarda bulundu. Sonrasında ise, fiyatların bir gün içinde 3 kez artırıldığını belirtti. “Sürekli olarak her gün fiyat artışları yaşandı. İkaz ettik, ‘yapmayın’ dedik. Ancak gerekeni yapmak zorunda kaldık” açıklamasında bulundu.